علاقه مند کردن کودکان به مطالعه آموزه ای که در اوایل کودکی با الگوبرداری از والدین و تشویق های محیط آموزشی صورت می گیرد. اگر می خواهید فرزندتان اهل مطالعه باشد، پس این عادت را از سنین پایین در او ایجاد کنید. مطالعه نوعی سبکزندگی است. خواندن کتاب های داستان، روزنامه، رمان، مجلات و… همگی می توانند او را به مطالعه علاقهمند کنند. در ابتدا بهتراست فقط مطالبی بخواند که برایش جالب است. به مرور علاقه به مباحث بیشتری پیدا خواهد کرد. همچنین روش های مختلفی نیز برای اینکار وجود دارد؛ که والدین باید بسته به شرایط خود و کودک از آنان استفاده کنند. حتی در این راستا میتوانند از مشاور کودک نیز کمک بگیرند.
فهرست مطالب
- علاقه مند کردن کودکان به مطالعه
- راه های علاقه مند کردن کودکان به مطالعه
- 1- خرید کتاب های صوتی
- 2- خواندن کتاب برای آنها به شکل جذاب
- 3- انتخاب مکان و زمان درست
- 4- برای علاقه مند کردن کودکان به مطالعه الگوی خوبی باشید
- 5- تشویق این رفتار در مقابل کودکان
- 6- در جاهای مختلف خانه کتاب قرار دهید
- 7- از کتابخانه ها و کتابفروشی ها بازدید کنید
- 8- برای علاقه مند کردن کودک به مطالعه با صدای بلند برایشان کتاب بخوانید
- 9- یک کتاب را چند بار بخوانید
- 10- از کتاب به عنوان هدیه استفاده کنید
- 11- از کوکان سوال کنید
- 12- استفاده از کتاب به عنوان ایجاد حس خوب
- 13- علاقه مند کردن کودکان به مطالعه با مطالعه خانوادگی
- 14- اجرا کردن و توضیح دادن بخش هایی از کتاب
- 15- از کاربردهای مختلف کتاب غافل نشوید
- 16- فرزندان را عضو گروهای کتابخوانی کنید
- فواید علاقه مند کردن کودکان به مطالعه
- سخن پایانی
برای دریافت مشاوره در زمینه کودک میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های شهری با شماره 9099070354 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
علاقه مند کردن کودکان به مطالعه
برخی از والدین علاقه مند کردن کودکان به مطالعه را تنها محدود به خریدن کتاب برای آنان میدانند. اما در کنار تامین کردن منابع کافی و مناسب برای مطالعه، باید آنان را تشویق نیز نمود. به طور کلی پیدا کردن علایق کودکان و پرورش آنان در فرایند تربیتی و رشدی بسیار مهم بوده و نیازمند توجه زیادی است. از این رو والدین باید اینکار را به درستی انجام داده و فرزند خود را مجبور به انجام کاری کنند. در این مقاله راه های ترغیب کودکان به مطالعه، بررسی خواهیم کرد. برای اطلاع از راه های تقویت هوش کودک کلیک کنید.
راه های علاقه مند کردن کودکان به مطالعه
همانطور که پیش تر هم به آن اشاره شد؛ راه های متنوع و گوناگونی برای علاقه مند کردن کودکان به مطالعه وجود دارد. استفاده از این راهکارها و همچنین اثربخشی آنان، بستگی به شرایط خانواده و یا حتی کودک داشته و والدین باید به این موضوع توجه داشته باشند. از طرفی راه های مختلف را امتحان کرده و در این مورد سریعا ناامید نشوند.
1- خرید کتاب های صوتی
برای شروع میتوانید از کتاب های صوتی استفاده کنید. زمانی که کودکان مشغول انجام کارهای خود هستند؛ کتاب صوتی را برای آنان پخش کرده تا علاقه آنان را برانگیزید. در این صورت آنها خود مشتاق شنیدن ادامه داستان میشوند. همچنین در این حالتی، حتی میتوان در داخل ماشین نیز به کتاب های صوتی گوش کرد.
2- خواندن کتاب برای آنها به شکل جذاب
فراموش نکنید که لحن و نحوه خواند کتاب توسط والدین نقش بسیار موثری در زمینه علاقه منر کردن کودکان به مطالعه دارد. بهتر است والدین احساسات مختلف را در حین خواندن بروز داده و به فرزند خود نشان دهند.
3- انتخاب مکان و زمان درست
از طرفی برای علاقه مند کردن کودکان به مطالعه، باید مکان و زمان درستی را برای کتاب خواندن انتخاب نمود. باید این نکته را در نظر داشته باشید که کودک از لحاظ روانی در چه وضعیتی است و یا قادر به تمرکز کردن هست یا خیر! برای مثال برای کتاب خواندن نباید دیر وقت را انتخاب نمود. چرا که در این زمان شاید کودکان علاقه کافی به شنیدن داستان را نشان ندهند.
4- برای علاقه مند کردن کودکان به مطالعه الگوی خوبی باشید
یکی از موثرترین راه ها در زمینه علاقهمندکردن کودکان بهمطالعه، کتاب خوان بودن والدین شان است. در واقع زمانی که آنان این رفتار را به صورت مرتب در اعضای دیگر خانواده ببینند؛ علاقه بیشتری به کتاب خواندن پیدا میکنند و یا حتی خودشان در زمینه کنجکاوی نشان میدهند.
پیشنهاد می شود که درباره روانشناسی کودکان بخوانید.
5- تشویق این رفتار در مقابل کودکان
همچنین رفتار کتابخوانی در دیگران در مقابل کودک نیز در مورد علاقه مند کردن کودکان به مطالعه، بسیار موثر است. این موضوع به آنان یاد میدهد که اگر کتاب بخوانند و مطالعه داشته باشند؛ مورد تشویق قرار میگیرند و به همین دلیل بیشتر احتمال دارد که دست به انجام چنین کاری بزنند.
6- در جاهای مختلف خانه کتاب قرار دهید
بهتر است کتابخانه و یا حتی کتاب های مختلف را طوری در خانه قرار دهید؛ که در دسترس همه بوده و همچنین در هر زمان قابل استفاده باشند. رشد کردن کودکان در چنین محیطی، آنان را در معرض مطالعه قرار داده و در چنین شرایطی دیگر علاقه مند کردن کودکان به مطالعه کار سختی نیست.
7- از کتابخانه ها و کتابفروشی ها بازدید کنید
حتی میتوانید برای علاقه مند کردن کودکان به مطالعه، به همراه آنان از کتابخانه ها و کتابفروشی ها بازدید کنید. قرار گیری در چنین فضاهایی، آنان را برای کتاب خواندن تشویق میکند. البته در صورتی که سن کودک خیلی کم است؛ بهتر است با او در کتابخانه حاضر نشوید.
8- برای علاقه مند کردن کودک به مطالعه با صدای بلند برایشان کتاب بخوانید
همانطور که پیش تر در مورد لحن کتابخوانی صحبت کردیم؛ تن صداهم در این مورد بسیار موثر است. بهتر است به صورت واضح و رسا برای کودکان کتاب خواندن حتی در برخی از قسمت ها تاکید بیشتری نیز داشته باشید.
9- یک کتاب را چند بار بخوانید
اگر کودکان به یک کتاب بیشتر از دیگر کتاب ها علاقه مند هستند و یا آن کتاب حاوی نکات مفیدی است؛ برای علاقه مندکردنکودکان بهمطالعه، آن را چندین بار برایشان بخوانید. حتی میتوانید به مرور حروف الفبا و کلمات را به آنان بیاموزید تا خودشان قادر به کتاب خواندن باشند.
10- از کتاب به عنوان هدیه استفاده کنید
یکی دیگر از راه های علاقه مند کردن کودکان به مطالعه، استفاده از کتاب ها به عنوان هدیه است. در واقع هم برای خودشان به عنوان پاداش و هم برای دیگری به مناسبت های مختلف.
11- از کوکان سوال کنید
حتی گاهی میتوانید در مورد محتوای کتاب ها از کودکان سوال بپرسید. در چنین شرایطی آنان را نیز با دقت بیشتری به کتاب گوش فرا میدهند. از روش سوال پرسیدن برای علاقه مند کردن کودکان به مطالعه استفاده کنید.
12- استفاده از کتاب به عنوان ایجاد حس خوب
برخی از افراد تنها زمانی که کاری برای انجام دادن ندارند و یا حتی زمانی که حالشان بسیار خوب است؛ به سراغ کتاب ها میروند. غافل از اینکه خود کتاب ها ایجاد کننده حال خوب بوده و میتوانند برای مدت زمانی هرچند کوتاه، افکار شما را کنترل کنند. پس علاوه علاقه مند کردن کودکان به مطالعه ، از کتاب ها میتوان در این زمینه نیز استفاده نمود.
13- علاقه مند کردن کودکان به مطالعه با مطالعه خانوادگی
حتی برای علاقهمند کردن کودکان بهمطالعه میتوانید؛ اینکار را به صورت خانوادگی انجام دهید. یعنی زمانی را برای اینکار تعیین کرده و در این مدت همگی مشغول کتاب خواندن شوید.
14- اجرا کردن و توضیح دادن بخش هایی از کتاب
اجرا کردن کتاب به صورت نمایش و حتی توضیح دادن بخش هایی از آن میتواند راهی برای علقه مند کردن کودکان به مطالعه باشد؛ و برای آنان هیجان بیشتری ایجاد نماید.
15- از کاربردهای مختلف کتاب غافل نشوید
فراموش نکنید که کتاب ها در زمینه های مختلفی کاربردی هستند. در واقع آنان سبک زندگی را به ما آموخته حتی مهارت های مختلفی را نیز در ما تقویت میکنند. پس برای علاقه مند کردن کودکان به مطالعه به آنها توضیح دهید که برای انجام برخی از کارها باید در ابتدا کتاب مرتبط با آن را مطالعه نمود.
16- فرزندان را عضو گروهای کتابخوانی کنید
در نهایت میتوایند برای علاقه مند کردن کودکان به مطالعه ، آنان را عضو گروه های کتابخوانی کرده و حتی اشتراک های مختلفی برای آنان تهیه کنید. این موضوع علاوه بر اینکه انگیزه مضاعفی برای آنها ایجاد میکند؛ منجر به یادگیری مهارت های اجتماعی شده و کودک میتواند دوستانی برای خود پیدا کند.
به مقاله تمامی آنچه که والدین باید بدانند مراجعه نمایید.
فواید علاقه مند کردن کودکان به مطالعه
از فواید علاقه مند کردن کودکان به کتابخوانی نباید غافل شد. در واقع کتاب و کتابخوانی زمینه ساز دانش و بالارفتن هوش در کودکان است. به همین دلیل بهتر است از سنین کم آغاز شده و در آن استمرار داشت. در تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است؛ مشخص گردید که کودکانی که با کتابخوانی بزرگ میشوند؛ نه تنها از سلامت روانی بالاتری برخوردار هستند؛ بلکه سازگاری اجتماعی بالاتری نیز دارند. این تنها یکی از فواید کتابخوانی است. از همین رو بهتر است والدین این رفتار را دست کم نگیرند. برای اطلاع از انواع فواید کتاب خوانی برای کودک کلیک کنید.
سخن پایانی
با توجه به راه ها و همچنین فوایدی که در زمینه علاقه مند کردن کودکان به مطالعه گفته شد؛ بهتر است والدین در این مورد مشوق کودکان خود بوده و از آنان حمایت کنند. همچنین تا حد امکان امکانات لازم را در این زمینه فراهم کرده و به آنان کمک کنند. این موضوع در آینده آنان تاثیر زیادی خواهد داشت. حتی میتوان در این مورد با مشاور کودک نیز مشورت نمود.
برای دریافت مشاوره در زمینه کودک میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های شهری با شماره 9099070354 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
- ۰۳/۰۷/۱۰