ترس از طرد شدن یک باور اضطرابی است که هر کسی را درگیر خودش میکند. بهطورکلی طرد اجتماعی موضوع خوشایندی نیست و هیچکس دوست ندارد آن را تجربه کند. بااین حال نگرانی یا ترس از طردشدن در بعضی افراد شدت بیشتری پیدا میکند. ترس ازدستدادن عزیزان و تنها شدن بزرگترین نگرانی این افراد است. به همین خاطر آنها هر کاری میکنند تا خودشان را از این خطر نجات بدهند. اما شاید برایتان جالب باشد، اگر بگوییم همین رفتار آنها بسیاری از مواقع باعث میشود که ارتباطاتشان را از دست بدهند. تجربیات تلخ گذشته، اعتمادبهنفس پایین و یا تربیتهای اشتباه والدین از جمله مهمترین دلایل این مشکل هستند. با توجه به اینکه ترس از طردشدن میتواند زندگی و آرامش فرد را تا حد زیادی تحتتأثیر خودش قرار بدهد بهتر است برای درمان آن به دنبال یک راهکار جدی باشید. برای دریافت مشاوره استرس کلیک کنید.
فهرست مطالب
- ترس از طرد شدن یعنی چه؟
- نشانه های ترس از طرد شدن
- ترس از رهاشدگی
- انواع ترس از طرد شدن
- دلایل ترس از طرد شدن
- سبک دلبستگی ناایمن
- تجربیات تلخ گذشته
- باورها و برچسبهای اجتماعی
- نداشتن اعتمادبهنفس
- درمان ترس از طرد شدن
- باورهایتان را یادداشت کنید
- خود را برای بدترین احتمال آماده کنید
- روابط اجتماعی برقرار کنید
- مهارت های لازم برای ترس از رها شدگی
- پیامدهای ناشی از ترس از طرد شدن
- نقش مشاور برای از بین بردن ترس از طردشدن
- سخن پایانی
برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از طرد شدن میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
ترس از طرد شدن یعنی چه؟
ترسها بخشی از زندگی هرکدام از ما هستند. همه ما در زندگی نقاط ضعف و ترسهایی داریم که سعی میکنیم از آنها دور باشیم. ترس از طرد شدن یا رهاشدگی نیز یکی از باورهای اضطرابی است که بسیاری از ما را در هر سنی درگیر خودش میکند. کسانی که دچار ترس از طردشدن هستند همیشه نگرانند که مبادا دیگران آنها را تنها بگذراند. در واقع آنها همیشه و در تمامی روابطشان انتظار دارند که از جانب دیگران طرد شوند. بهعلاوه آنها تا حد زیادی به نشانههای طردشدن نیز حساس هستند.
برای مثال اگر شما یک روز به هر دلیلی به این افراد سلام نکنید، تصور خواهند کرد که شما رابطهتان را با آنها قطع کردهاید. و در این شرایط ممکن است هر واکنشی نشان بدهند. اما گروه دیگری از افرادی که درگیر ترس از طردشدن هستند، رفتاری کاملاً متفاوت نشان میدهند. این افراد به این خاطر که فکر میکنند قرار است از روابط اجتماعی کنار گذاشته شوند بهطورکلی از این روابط و مردم فاصله میگیرند. برای آشنایی با نشانه های انواع اختلالات اضطرابی کلیک کنید.
نشانه های ترس از طرد شدن
بعضی از نشانههایی که حساسیت به طرد همراه خودش میآورد را در ادامه با هم بررسی خواهیم کرد. بااینحال به این نکته دقت داشته باشید که قرار نیست همه این نشانهها با هم در یک نفر دیده شوند. بلکه هرچه شدت یک نشانه بیشتر باشد و یا تعداد بیشتری از این علائم در یک نفر وجود داشته باشد با احتمال بیشتری فرد درگیر این باور شناخته میشود.
- حساسیت بیش از حد به نشانههای طردشدن؛ این افراد بهشدت نسبت به رفتار سرد دیگران حساس هستند و به آن واکنش نشان میدهند.
- باور به دوستداشتنی نبودن و اینکه دیگران دیریازود فرد را تنها میگذارند.
- چسبیدن و وابستگی بیش از حد به دیگران برای جلوگیری از تنها شدن
- پرخاشگری بسیار زیاد درصورتیکه مورد بیتوجهی قرار بگیرند
- دوری کردن از مردم و بیمیلی به برقراری رابطه اجتماعی
ترس از رهاشدگی
تا حدودی میتوان مفاهیم ترس از طرد شدن و ترس از رهاشدگی را با یکدیگر یکسان دانست. با این تفاوت که ترس از رها شدگی در بیشتر موارد در دوران کودکی شکل گرفته و مانند یک طرحواره ذهنی عمل میکند. در صورتی که ترس از طرد شدن حتی در دوران بزرگسالی نیز میتواند به وجود آید. ترس از رها شدگی به شکل های مختلفی بروز کرده و روابط افراد را با دیگران تحت تاثیر قرار میدهد. برخی از نشانه های این نوع ترس شامل موارد زیر هستند.
🔽حسادت کردن به روابط دیگران
🔽بروز مشکلاتی در مورد اعتماد کردن
🔽داشتن احساس ناامنی در روابط
🔽نمیتوانند صمیمی شوند
🔽نیاز به کنترل کردن دیگران دارند
🔽انتخاب افراد نامناسب برای رابطه
انواع ترس از طرد شدن
نکته جالب اینجاست که ترس از طرد شدن خود انواع مختلفی دارد. با اینکه در بیشتر موارد افراد در همه موقعیت ها احساس ناکافی بودن داشته و تصور میکنند که به زودی توسط اطرافیان طرد خواهند شد. اما گاهی این ترس تنها در مورد برخی از جنبه های زندگی شان بروز میکند. برخی از انواع این احساس، شامل موارد زیر است.
- طرد شدن از طرف اجتماع
- ترس از طرد شدن در روابط عاشقانه
- رها شدگی در روابط بین فردی
دلایل ترس از طرد شدن
شکل گیری ترس از طرد شدن در افراد دلایل مختلفی دارد؛ که در این قسمت به توضیح برخی از آنها میپردازیم. اما افراد میتوانند با استفاده از این روش ها اینکار را انجام دهند.
سبک دلبستگی ناایمن
ارتباط کودک و والدین در یک سال اول زندگی موضوع بسیار مهمی است. اگر این رابطه بهدرستی شکل بگیرد کودک باور خواهد کرد که دیگران او را دوست دارند و جهان جای امنی برای زندگی است. اما اگر این رابطه به هر دلیلی مشکل داشته باشد کودکان احساس امنیت و اعتماد خود را به محیط اجتماع از دست میدهند. این موضوع میتواند تا بزرگسالی نیز همراه فرد باقی مانده و دلیلی برای ترس آنها از طرد شدن باشد.
تجربیات تلخ گذشته
یکی از مهمترین دلایل ترس از طرد شدن تجربیات گذشته فرد هستند. وقتی شما به هر دلیلی برای یک یا چند بار از جانب دیگران کنار گذاشته میشوید، طبیعتاً این باور در شما شکل خواهد گرفت که قرار است در روابط آینده نیز از سوی دیگران کنار گذاشته بشوید.
باورها و برچسبهای اجتماعی
فشارهای اجتماعی تأثیر بسیاری در حساسیت به طرد دارند. برای مثال بیماران روانی، معلولین جسمی و یا بسیاری از افراد و گروههای دیگر هستند که جامعه نگاه مناسبی به آنها ندارد. برچسبهای روانی و فشارهای اجتماعی که روی این افراد اعمال میشود باعث خواهد شد که آنها نسبت به طردشدن از جانب دیگران ترس بیشتری داشته باشند.
نداشتن اعتمادبهنفس
اصلیترین باور کسانی که ترس از طرد شدن را تجربه میکنند این است که فکر میکنند به حد کافی دوستداشتنی نیستند. در حقیقت همین باور است که باعث میشود آنها انتظار داشته باشند از یک رابطه دوستانه کنار گذاشته شوند.
درمان ترس از طرد شدن
با اینکه وجود ترس از طرد شدن در بیشتر موارد بسیار ریشه ای است و مربوط به دوران کودکی افراد میشود؛ اما میتوان این موضوع را تا حد زیادی کنترل و درمان نمود. افرا
باورهایتان را یادداشت کنید
کسانی که از طردشدن میترسند معمولاً باورهای منفی بسیاری راجع به روابط اجتماعی دارند. یکی از توصیههایی که به این افراد میشود این است که افکار خود را یادداشت کنید. سپس تلاش کنید تا برای هرکدام از افکار منفی یک جایگزین مثبت پیدا کنید. این کار باعث میشود تا شما بهتدریج متوجه این مسئله بشوید که بسیاری از مسائل تنها در ذهنتان جریان دارند و میتوانید با فکرکردن به نکات مثبتتر شرایط ذهنی و روحی خود را تغییر بدهید.
خود را برای بدترین احتمال آماده کنید
اگر ترس از طرد شدن دارید خودتان را با آن مواجه کنید. با خودتان به این سؤال پاسخ بدهید که تنها بودن و پایان پیدا کردن یک رابطه چطور خواهد بود؟ آیا پس از این موضوع زنده میمانید؟ آیا میتوانید نیازهای زندگی خود را برطرف کنید؟ در واقع با خودتان به این سؤال پاسخ بدهید که پس از طردشدن بدترین اتفاقی که برای شما میافتد کدام است؟ این کار به شما کمک میکند تا به این نتیجه برسید که بههمخوردن یک رابطه آنقدرها که فکر میکنید نگرانکننده نیست.
روابط اجتماعی برقرار کنید
برقراری دوستیهای جدید یکی از راهکارهایی است که باعث میشود ترس شما از طردشدن کمتر بشود. این دوستیها باعث میشوند بفهمید کسانی هستند که شما را همانطور که هستید دوست دارند. و این میتواند تا حد زیادی به شما برای تغییر افکارتان کمک کند. برای آشنایی با سایر روش های درمان فوبیا کلیک کنید.
مهارت های لازم برای ترس از رها شدگی
علاوه بر روش هایی که در قسمت قبل گفته شد؛ افراد میتوانند با کسب برخی از مهارت ها نیز در مورد ترس از رها شدگی اقدام کنند. برخی از این مهارت ها شامل موارد زیر میشوند.
🔸شناخت بیشتر ویژگی های مثبت خود
🔸تقویت شهامت و نترسیدن
🔸قرارگیری در جمع های بزرگ
🔸آگاه باشید که تنها هستید
🔸داشتن توقعات واقع بینانه از دیگران
پیامدهای ناشی از ترس از طرد شدن
فراموش نکنید که نباید وجود چنین ترس هایی را در خود نادیده بگیرید. ترس از طرد شدن میتواند زندگی شخصی شما و روابط تان با دیگران در زمینه های مختلف را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد. برخی تصور میکنند که میتوانند این ترس را درون خود کنترل کرده و از این بابت دچار مشکل نمیشوند. در صورتی که با در نظر گرفتن پیامدهای ناشی از این موضوع، احتمالا اقدامات درست تری خواهند کرد. در این قسمت برخی از این مشکلات را ذکر کرده ایم.
- تغییر خلق و خو
- ابتلا به افسردگی
- استرس و اضطراب مزمن
- مورد سواستفاده واقع شدن
نقش مشاور برای از بین بردن ترس از طردشدن
ترس از طردشدن در بعضی از ما تبدیل به یک مشکل جدی میشود. این نگرانی میتواند آنقدر زیاد بشود که شما امکان داشتن یک رابطه دوستانه و با آرامش را به طور کامل از خودتان بگیرید. به همین خاطر اگر فکر میکنید که بیش از حد درگیر این موضوع هستید بهتر است راجع به آن از یک مشاور کمک بگیرید. مشاورین به شما کمک میکنند تا دلیل نگرانیهایتان را پیدا کنید؛ و راهی نیز برای تغییر افکار و باورهایتان به شما نشان خواهند داد.
سخن پایانی
اگر در روابط تان مداوم در حال فکر کردن به این موضوع هستید که طرف مقابل به زودی شما را ترک خواهد کرد؛ شما احتملا مبتلا به ترس از طرد شدن شده اید و باید علت آن را در بخش های مختلف زندگی تان جست و جو کنید. باید حتما این موضوع را جدی گرفته و در مورد آن اقدامات لازم را انجام دهید. در غیر اینصورت بروز مشکلاتی دور از انتظار نیست و بهتر است که در این مورد حتما از یک متخصص کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از طرد شدن میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سؤالات متداول
چطور وقتی وارد یک رابطه میشویم از تمام شدن آن نترسیم؟
یکی از بزرگترین دلایل اینکه ترس شما از طردشدن تمام نمیشود این است که هرگز شکل رفتارتان را با دیگران عوض نمیکنید. شما همیشه برای مبارزه با ترسهایتان یا بیش از حد به دیگران میچسبید و یا کاملاً از آنها فاصله میگیرید. اگر یکبار سعی کنید که رفتار خود را تغییر بدهید متوجه میشوید چیزی برای ترسیدن از آن وجود ندارد.
منبع: ترس از طرد شدن
- ۰۳/۰۷/۱۲